Hozzávalók: 25 dkg. túró, (az olcsóbb, vizesebb túró)1 tojás, 3-4 ek. zsemlemorzsa, kevés olaj, amennyit a zsemlemorzsa felvesz, 1 késhegynyi szódabikarbóna, pici só, 4-5 ek. buzadara (griz). A tálaláshoz tejföl és porcukor.
Legelőször egy edényben vizet teszek, hogy minnél előbb felforrjon. Egy másik edénybe kevés olajat öntök, ha kissé felmelegedett, beleteszek 3-4 ek. zsemlemorzsát, állandó keverés mellett picit megpiritom. Mikor kész félreteszem. A túróhoz hozzáteszem a tojást, a pici sót és a késhegyni szódabikarbónát. Az egészet jól összekeverem. Kanalanként hozzáadóm a buzadarát, közben mindig jól elkeverem. 3 ek. buzadarát biztosan hozzá lehet tenni, utána már csak óvatosan adjuk a 4. ek. buzadarát. Mivel a túró vizes (ez a túró nem apró darabokból áll, hanem egyben van a 25 dkg.) lehetséges, hogy 5 ek. buzadarát is felvesz. Szerintem ötnél több nem kell. A végén kicsi gombócokat formálunk és forrásban lévő vizbe egy gombocot beleteszünk, ha pár pillanat múlva nem jön szét a gombóc, akkor amennyi az edénybe belefér beletesszük és kb. 15-18 percig főzzük. Vigyázat a gombócok szépen megdagadnak. A kész gombócokat a megpiritott zsemlemorzsára tesszük, kissé összerázzuk, hogy mindenhol érje a morzsa. Tejföllel és porcukorral tálaljuk.