HTML

A Mama Főztje

Sok,sok ételes leírást láttam, gondoltam én is leírom ahogy én készítem az ételeket, hiszen ahány ház annyi szokás.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Látogatóim

Honnan látogatnak

free counters

Chat

Friss topikok

Töltött káposzta (ovis bálra várva)

2010.02.02. 05:51 :: a_mama_főztje

A gyerekeim szóltak, hogy ovis bál lesz, elmegyünk-e. Először nem akaródzott, de aztán hirtelen úgy döntöttünk elmegyünk. Ez egy hosszú hétvégének ígérkezett, ezért valami ennivalót is kellett vinnünk, mivel karácsonykor elmaradt a töltött káposzta, úgy gondoltam, hogy akkor ideje elkészíteni, hiszen a káposztából nem lehet keveset készíteni ezt az ételt mindig akkor főzöm, mikor a gyerekekkel vagyunk. Úgy gondoltam, most levest nem készítünk, mert akkor jól lakunk avval, inkább helyette sütünk egy olajos piskótát csokiöntettel,  hiszen az édességet mindenki szereti.

A töltött káposzta hozzávalói: 1/2 kg darált hús, 1/2 kg lapocka, 1/2 kg oldalas, egy füstölt csülöknek a fele, egy fél sima csülök, egy szelet füstölt szalonna, egy darabka füstölt kolbász (pl. Tóalmási) egy fej vöröshagyma, 2 1/2 kg savanyú káposzta, egy tejföl, kevés vegeta és pirosarany, egy tojás, egy bögre rizs, 4-5 szem babérlevél,

Először én egy vízben átmosom a káposztát, hogy ne legyen olyan savanyú. A lapockát és a fél sima csülköt apró kockákra vágom, az oldalast feldarabolom, és megmosom. A darált húst befűszerezem, (oregano, vegeta, bors, őrölt köménymag, majoranna, bazsalikom, őrölt gyömbér, rozmaring, pici só,) majd beleteszem a rizst és egy tojást, az egészet jól összekeverem, végül kis gombocokat formázom belőle.(Ha valaki szereti, akkor a gombócokat káposztalevélbe lehet csavarni.)

A vöröshagymát apró kockára felvágom, egy nagy fazékba kevés olajat öntök, majd az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre párolom, mikor kész, akkor meghintem pirospaprikával, kevés őrölt borssal és jól összekeverem. A savanyú káposztát három fele elosztom és egy kevés savanyú káposztát teszek a fazékba és ezt is jól elkeverem. Utána a fele gombócot a fazék szélére körbe teszem, közepére az apró húst és a kisebb darabokra vágott füstölt csülköt és egy-két karika kolbászt, a füstölt szalonnát,  majd az egészet betakarom a káposztával. A megmaradt húsokat az előbbi módon lerakom, a tetejét káposztával letakarom. Az egészre teszek pár darab babérlevelet, kevés pirosaranyat és vegetát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje.Kb. 1 1/2 - 2 órát főzőm. Tálaláskor tejfölt is lehet kínálni.

Az ovis bál, farsangi mulatság délelőtt volt a gyerekekkel. Nagyon sok ötletes jelmezt készítettek, aranyosak voltak a gyerekek. (Később majd teszünk fel képeket is) Este pedig következett a felnőtt bál. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat táncoltunk.

 

CIMG1643.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amamafoztje.blog.hu/api/trackback/id/tr591721777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása