A gyerekeim szóltak, hogy ovis bál lesz, elmegyünk-e. Először nem akaródzott, de aztán hirtelen úgy döntöttünk elmegyünk. Ez egy hosszú hétvégének ígérkezett, ezért valami ennivalót is kellett vinnünk, mivel karácsonykor elmaradt a töltött káposzta, úgy gondoltam, hogy akkor ideje elkészíteni, hiszen a káposztából nem lehet keveset készíteni ezt az ételt mindig akkor főzöm, mikor a gyerekekkel vagyunk. Úgy gondoltam, most levest nem készítünk, mert akkor jól lakunk avval, inkább helyette sütünk egy olajos piskótát csokiöntettel, hiszen az édességet mindenki szereti.
A töltött káposzta hozzávalói: 1/2 kg darált hús, 1/2 kg lapocka, 1/2 kg oldalas, egy füstölt csülöknek a fele, egy fél sima csülök, egy szelet füstölt szalonna, egy darabka füstölt kolbász (pl. Tóalmási) egy fej vöröshagyma, 2 1/2 kg savanyú káposzta, egy tejföl, kevés vegeta és pirosarany, egy tojás, egy bögre rizs, 4-5 szem babérlevél,
Először én egy vízben átmosom a káposztát, hogy ne legyen olyan savanyú. A lapockát és a fél sima csülköt apró kockákra vágom, az oldalast feldarabolom, és megmosom. A darált húst befűszerezem, (oregano, vegeta, bors, őrölt köménymag, majoranna, bazsalikom, őrölt gyömbér, rozmaring, pici só,) majd beleteszem a rizst és egy tojást, az egészet jól összekeverem, végül kis gombocokat formázom belőle.(Ha valaki szereti, akkor a gombócokat káposztalevélbe lehet csavarni.)
A vöröshagymát apró kockára felvágom, egy nagy fazékba kevés olajat öntök, majd az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre párolom, mikor kész, akkor meghintem pirospaprikával, kevés őrölt borssal és jól összekeverem. A savanyú káposztát három fele elosztom és egy kevés savanyú káposztát teszek a fazékba és ezt is jól elkeverem. Utána a fele gombócot a fazék szélére körbe teszem, közepére az apró húst és a kisebb darabokra vágott füstölt csülköt és egy-két karika kolbászt, a füstölt szalonnát, majd az egészet betakarom a káposztával. A megmaradt húsokat az előbbi módon lerakom, a tetejét káposztával letakarom. Az egészre teszek pár darab babérlevelet, kevés pirosaranyat és vegetát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje.Kb. 1 1/2 - 2 órát főzőm. Tálaláskor tejfölt is lehet kínálni.
Az ovis bál, farsangi mulatság délelőtt volt a gyerekekkel. Nagyon sok ötletes jelmezt készítettek, aranyosak voltak a gyerekek. (Később majd teszünk fel képeket is) Este pedig következett a felnőtt bál. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat táncoltunk.